Trui@art-niva.be

Hendrik Braem


Schrijvers door het glazen oog


opening vrijdag 9 september 2011 om 19.30 uur

de tentoonstelling loopt van 3 tot 29 september 2011


Bibliotheek Harelbeke, Eilandstraat 2, 8530 Harelbeke

www.bibliotheekharelbeke.be


Dat boek van Adriaan Van Dis... daar is het allemaal mee begonnen. Meer bepaald op 24 januari 2007 in Lunchcafé Walry, bij de presentatie van zijn boek ‘De wandelaar’. Van Dis signeerde mijn/zijn boek met de woorden:
"Voor Hendrik, met het glazen oog".


Hoewel, het beeld van Adriaan Van Dis die zijn armen om de schouders van Paul Luyten en Pjeroo Roobjee geslagen heeft - drie paar ogen die naar mijn glazen oog turen in afwachting van het vastleggen van dit ene moment -, het blijft iets magisch hebben. Paul lacht, Pjeroo heft het glas, Adriaan houdt ze stevig vast en ik, bij de blik door de lens, heb een onnoemelijk plezier bij het vastleggen van hun vriendschap.


Want daar gaat het mij nu precies om: alle beelden die ik sindsdien genomen heb, heb ik te danken aan vriendschap en het maken van die beelden hebben nieuwe vriendschappen doen ontstaan.


Doorgaans ben ik wat mensenschuw, stug en afstandelijk. Wanneer ik echter door mijn glazen oog kijk, dat eerder afstand schept zo zou je toch denken, krijg ik paradoxaal genoeg een warm gevoel voor het gelaat dat ik fixeer en scherp stel: daar is een mens!


Hoogst zelden overkomt me het tegendeel. Dan krijg ik gewoon de ontspanknop niet ingedrukt, no way. Zo simpel is het. De rest is een beetje techniek en die evolueert zo snel.


Ik heb geen verhaaltje. Het gaat gewoon - en dat moet je uiteraard niet minimaliseren omdat het inhoudelijk veel waarde heeft - om vriendschap die blijft, zolang het boek blijft, zolang mijn geliefde boekhandel blijft, zolang mijn teerbeminde boekhandelaar blijft. Zo hoop ik dat ook mijn beelden een bijdrage kunnen leveren aan de blijvende waarde van het boek dat ons bindt.Hendrik Braem