Trui@art-niva.be

"Het heelal in de kunst"


De werken kwamen tot stand door de fascinatie die uitgaat van de veelal abstracte beelden die de ruimtetelescopen waarnemen en naar de aarde doorsturen.


Die fotografische beelden werden nog maar zelden onderwerp voor kunstprojecten. Er openden zich hiermee nieuwe eigentijdse perspectieven, die een symbiose vormen tussen kunst en wetenschap. Verschillende werken ogen abstract maar behouden een binding met een verre realiteit.


Door de fantasie van de toeschouwer kan aan sommige werken een heel persoonlijke interpretatie gegeven worden.

De werken zijn gemaakt met neo-color pastels en zijn 30cm x 50cm

Hedwige Cornel

cv


Ik ben geboren in Gent. Ik gaf eerst les in het stedelijk onderwijs te Gent, later in het rijksonderwijs te Leopoldsburg.


Na mijn onderwijsloopbaan wijdde ik mij aan de schilderkunst en behaalde het getuigschrift "Hogere graad schilderkunst" aan de academie te Mol, waar voornamelijk werken met olie-en acrylverf tot stand kwamen voor het schilderen van stillevens ,interieurs en landschappen.


Terug te Gent volgde ik aan de "academie voor beeldende kunst " 4 jaar tekenkunst, waar vooral portret en tekenen naar levend model werden geoefend. Aan dezelfde academie koos ik daarna voor het experimenteel atelier,waar ik een vrije keuze had, zowel naar onderwerp als naar materiaalgebruik. en waar mijn werken "Het heelal in de kunst" tot stand kwamen.


In hetzelfde atelier werkte ik mee aan de projecten :"speldjes voor

Z-Afrika", "Hearts for India" en "Kloosterbos" voor het provinciebestuur

Oost -Vlaanderen.Tentoonstellingen :


- 5 vrouwen in een kapel 2014

- Geuzenhuis januari 2013

- CAT februari 2011

- Experimeter te Drongen

- Curieus Te Turnhout

- Curieus te Balen.

Interview


Velen kennen Hedwige van haar pastels over het heelal. Vanwaar die ommezwaai ?


“Ik ben nog altijd geboeid door de sterren en galaxieën, maar ik kreeg steeds meer behoefte aan rustgevende beelden: horizonten zoals ik ze mij herinner, vergezichten zonder planten of mensen, uitgewerkt in acryl.Gedurende mijn verblijven aan de kust, kijk ik langdurig  naar de zee.

Het lijkt bijna eentonig, maar het brengt zo veel emoties teweeg. De zee is nooit hetzelfde, hoe meer je er naar kijkt, hoe meer je de wisselende aspecten ervan ziet.Ik heb de zee niet gefotografeerd, ik heb de beelden in mijn herinnering, en vanuit die herinnering maak ik mijn zeegezichten. Ik schilder de impressies en de emoties die ze teweeg brengen. Het is geen fotografische weergave, ik stel mij de vraag: hoe zal ik de zee weergeven, welke kleuren wil ik gebruiken, hoe zou het kunnen zijn.”


Kunst in verandering