Trui@art-niva.be

Tekenen, de onmiddellijke en dwingende uitdrukking van een emotie is de basis van mijn werk. Vanuit die ervaring ontstaan mijn beelden en schilderijen.


Schilderijen en beelden zijn de synthese van de door mij waargenomen en beleefde werkelijkheid.

Beeld, landschap, kleur, vorm, lijn ...

Lijn, vorm, kleur, landschap, beeld ...
Tentoonstellingen van Krie Smet ism kunstenaarscollectief Niva

- 5 vrouwen in een kapel - juli 2014

- Niva stelt tentoon in het CAT - februari 2011

Een beeldje van Krie met op de achtergrond foto's van Véronique Daminet

Krie Smet

Interview


Dit interview kadert in de serie ‘kunst in verandering’‘Verandering is bij mij een spontane evolutie, het is ook cyclisch ’ zegt Krie, ‘evolutie in mijn werk, zelf ben ik niet veranderd.


Van in het begin, toen ik begon met schilderen en beeldhouwen, wilde ik met mijn werk iets uitdrukken. Nog altijd probeer ik alles wat ik zie en mij raakt plastisch te vertalen.

Vroeger was mijn werk vormelijker, kleurrijker. Ik sprak met kleur, soms met wilde toetsen, soms met egale kleurvlakken.  


Ik beperk mij ook niet meer tot schilderen en beeldhouwen. Ik teken ook heel veel en probeer allerlei technieken uit. Wat ik zie en wil uitdrukken bepaalt de techniek.


Vroeger kwam het inhoudelijke meer uit mijzelf. Nu laat ik de wereld gewoon op mij afkomen en vertaal ik het op de één of andere manier.


Tederheid wordt steeds belangrijker in mijn werk.

Ik geef vorm aan wat dicht bij mij is: tuin, kleinkinderen...

en aan de verre wereld die ik ontdek in reizen.


Ik heb ook kinderboeken getekend en veel gedichten geïllustreerd. Die samenwerking voedt mijn creativiteit.


Daar waar mijn werk in het begin meer gericht was op het esthetische, bevat het nu regelmatig ook maatschappijkritiek. Ik geeft uitdrukking aan het vreselijke, het schizofrene in de mens. Onze betrokkenheid is vaak kortstondig. Dicht bij ons zijn we menselijk, voor de wereld verder weg verliezen we dikwijls onze menselijkheid.’

www.kriesmet.be

Kunst in verandering